LIBROS DE REFERENCIA


Agrimensors i plànols parcel·laris a les Illes Balears (1857-1862)

Agrimensors i plànols parcel·laris a les Illes Balears (1857-1862)

Click en la foto para ampliarla

Agrimensors i plànols parcel·laris a les Illes Balears (1857-1862)
84 €
Autor: Vicenç Rosselló Verger i Francesca Rotger Moyà
Any d'edició: 2011
Edició: Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat i SITIBSA
Format: Llibre i CD amb un visor de plànols parcel•laris

Vicenç M. Rosselló i Verger i Francesca Rotger i Moyà: Agrimensors i plànols parcel·laris a les Illes Balears (1857-1862). Ciutat de Mallorca: Servei d'Informació de les Illes Balears; Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, 2011; 256 p. + CD. ISBN 9788461508372. Ressenya de P. Alegre :
pàg. 1 · 2 · 3 · 4

La temàtica exposada en aquest llibre cau de ple en l'àmbit d'interès científic contemplat pel Grup d'estudis d'història de la cartografia (GEHC). Format per diversos docents de les universitats de Barcelona, Lleida i Rovira i Virgili, aquest grup persegueix la més àmplia contextualització històrica i geogràfica de les tasques portades a terme durant la segona meitat del segle dinou per a la formació del registre de la propietat territorial a Espanya. Els seus mètodes i procediments de treball abasten la cerca, la descripció i la classificació de la documentació cartogràfica, gairebé sempre a molt gran escala, annexa a aquells registres: censos, cadastres, amillaraments, etc. Els seus membres malden per esgotar les fonts documentals amb un rastreig exhaustiu d’arxius, biblioteques i cartoteques d’arreu del Principat i de més enllà encara. El llibre que comentarem no escapa pas a aquesta línia de recerca i l’amplia a les Illes Balears.

A Vicenç M. Rosselló, catedràtic emèrit de la Universitat de València i membre associat al GEHC, no li ve pas de nou l’interès per aquesta temàtica. Confessa, al pròleg, que prou hauria pogut escriure sobre els plànols parcel·laris que ell mateix va consultar, ara ja


fa més de cinquanta anys, en el decurs de les recerques pels arxius municipals mallorquins, quan preparava la seva tesi doctoral. I se'n lamenta, perquè, com s’esmenta en diverses ocasions al llarg del llibre, també són diversos els documents que aleshores va consultar i que avui dia resulten ser introbables. Potser sí que, ara, la recerca i la publicació hagin estat possibles gràcies a un encadenament de casualitats, però la perseverança en l'estudi del passat territorial de les Balears, no.

He esmentat els antecedents de l'interès pel tema de Rosselló, perquè no pot ser del tot casual la coneixença, com també confessa al pròleg, de na Francesca Rotger, historiadora, la qual feia estona que treballava com a documentalista, en allò que concernia els camins, amb la cartografia i la legislació vuitcentista a Mallorca. De tot plegat, i, ara sí, amb el concurs de la conjunció dels astres i les coneixences, en avançar-se al temps que fuig tot deixant un rastre de malvestats, aquest llibre preserva de l'oblit un gavadal de registres sobre l'estat de la propietat de la terra a les Illes Balears a mitjans del segle XIX, i, en valorar-los adequadament, de la debolició.
Aquest llibre recull i estudia els plànols parcel•laris de la segona meitat del segle XIX elaborats pels agrimensors o geòmetres (amidadors del camp o de la terra). Aquest plànols tenen una gran importància perquè les Illes Balears disposen d'una documentació cartogràfica i estadística incomparable que a la major part de l'Estat va tardar mig segle a elaborar-se.
L'estudi es centra en el procés administratiu de l'amillarament fiscal i en l'elaboració del parcel•lari topogràfic. Entre els anys 1857 i 1863 es va dur a terme aquesta operació cadastral que va costar molt en feina, en temps, en baralles polítiques i en doblers. Els municipis no disposaven de fons per realitzar aquesta campanya i repercutiren els costs sobre els propietaris, malgrat el descontent que generà, de manera que els empresaris agrimensors tardaren molts d'anys en cobrar.

Volver al listado de LIBROS DE REFERENCIA
 GASTOS DE ENVÍO: ESPAÑA Hasta 2 Kg = 5€ (Consultar resto de paises)